Hubbo

Det blev Skillberg idag igen


Fåglar och fika idag



Först var det fika på Öhrmans Café med gubbgänget, idag var det lite prat om stukade fötter och chat openai, skulle ha tagit kort när fyra stycken sitter med sina telefoner och fixar AI appen. 🙈


Åkte till återbruket med plast och kartongerna jag hade i bilen och styrde efter detta bilen mot Skillberg och lite fågel fotografering och #skogsbad igen.
Denna plats är riktigt skön att bara sitta och vänta in alla fåglar som kommer, idag fick jag till två fåglar som jag inte fotat förut och det var göken och grå flugsnappare. Sedan att de Större Hackspettarna kommer har blivit för vana och även bofinks honan.
Har fastnat lite mer för hackspettarna, som jag tycker är härliga fåglar att fotografera.

Grå Flugsnapparen

Den är en relativt liten fågel med en längd på cirka 13 centimeter. Dess fjäderdräkt har en övervägande grå färg på ovansidan och vitaktig på undersidan. Hanen och honan är likartade i utseende. De har svarta ögon, en svart näbb och svarta ben.

Denna fågelart trivs i olika habitat som skogar, trädgårdar och parker. Den är främst insektsätare och fångar sina byten genom att göra korta flygturer från en utkiksplats, som en gren eller ett staket, och sedan fånga insekterna i luften.

Större Hackspett

Större hackspetten är en medelstor hackspett med en längd på cirka 23 centimeter. Hanen har en distinkt fjäderdräkt med en svart ovansida och en vit undersida. På huvudet har den en röd hätta och en svart mustaschstreck. Honan är liknande, men med en svart fläck på hjässan istället för den röda hatten.

Denna art föredrar att leva i skogar och trädbevuxna områden där den kan hitta tillräckligt med träd för att hacka i. Större hackspetten är en trädhackare och dess föda består främst av insekter och larver som den hittar genom att hacka hål i trädstammar med sin kraftfulla näbb. Den kan också äta frön, frukt och sav från träd.

Gök

Göken är en mellanstor fågel med en slank kroppsbyggnad och en längd på cirka 32-34 centimeter. Hanen och honan har olika fjäderdräkter. Hanen har en gråaktig ovansida, en blågrå bröstsvans och en vit undersida. Honan å andra sidan har en brunaktig fjäderdräkt med mörka tvärband.

En intressant aspekt av gökens beteende är dess häckningsstrategi. Göken är en boparasit, vilket innebär att den inte bygger sitt eget bo eller tar hand om sina egna ungar. Istället lägger gökhonan sina ägg i bon hos andra fåglar, kända som värdfåglar. Värdfåglarna är oftast mindre fågelarter, till exempel piplärkor, sparvar eller sångare. Göken lägger sitt ägg i boet och tar sedan inte hand om det. Istället överlåter hon ruvningen och matningen av gökungen till värdfågeln, som ovetande matar upp den betydligt större gökungen.

Göken är en insektsätare och dess kost består främst av insekter som den fångar i flykten. Dess vingslag är snabba och smidiga, vilket gör den skicklig på att fånga insekter i luften.

Göken är även känd för sin långdistansflyttning. Den spenderar sommaren i sina häckningsområden och flyttar sedan till tropiska områden i Afrika för att övervintra.

Sammanfattningsvis är göken en intressant fågel med sin unika häckningsstrategi och sitt karakteristiska lockläte. Den är en symbol för våren och är känd för sitt parasitiska beteende gentemot värdfåglarna där den placerar sina ägg.

Status Cancer behandlingen Myelom

Sov ca fyra timmar inatt, kortisonet gör att man blir så pigg att det är så svårt att sova, kunde ha sovit ut på morgonen men vaknar 06:30 och är så hungrig.
Det är bara att gå upp och fixa kaffe så susanne får med sig sin kopp i bilen och jag får frukosten, sedan är det ju dags att fixa sig för morgon fikat, alltså inget gå och lägga sig efter kaffet.
Börjar se ljuset i tunnel på min behandling, det är drygt 3 och en halv vecka kvar sedan så.
Stegen idag blev ca 3 kilometer, rätt bra ändå.