Skillberg

Skillberg tjugofem 🚗 💨💨💨💨
Fågel och svampupplevelse

Ut och det fick bli Skillberg igen, tanken var att fota lite och sedan ta en promenad i skogen för att få ihop lite svamp igen.
Hade tagit med två kompost påsar och tur var det, jag fyllde båda två, och inte behövde jag gå så långt för att fylla dessa heller.
Såg lite gult när man gick, böjde mig ner och ser ännu mer gult en bit bort och så här höll det på hela tiden.
Det finns massor med svamp kvar i denna skog, det är jag helt övertygad om.
Skillberg är ett bra ställe att utforska naturen och hitta svamp, och det är alltid spännande att upptäcka de olika svamparterna och deras variationer i färg och form.
Svampskogar är ofta rika på biologisk mångfald och kan vara en fröjd för både svampjägare och naturälskare.

Kantareller (Cantharellus cibarius)

Kantareller är en av de mest kända och omtyckta ätliga svamparna i många delar av världen.
De är kända för sin karakteristiska gula eller orange färg och sin milda, nötaktiga smak. Här är några intressanta fakta om kantareller:

Utseende: Kantareller har en karakteristiskt trattliknande form med ett brett, öppet lock och en kort stjälk. De är vanligtvis gula till orange, och deras gälar (den del som sitter under hatten) är löpande, vilket betyder att de löper ner på stjälken snarare än att ansluta sig direkt till den.

Storlek: Kantareller varierar i storlek, men de är vanligtvis små till medelstora svampar, med lock som kan vara 2 till 10 centimeter i diameter.

Föda: Kantareller är mycket eftertraktade för sin utmärkta smak. De har en mild, nötaktig och något pepprig smak som är mycket uppskattad i matlagning.

Habitat: Kantareller förekommer ofta i skogar, särskilt lövskogar, men de kan också hittas i barrskogar och ibland till och med i gräsmarker. De trivs i fuktig mark och är ofta associerade med träd, som tallar och ekar.

Säsong: Kantareller är vanligtvis en sommarsvamp och börjar dyka upp i mitten till slutet av sommaren och fortsätter in i tidig höst. Den exakta tiden för svampskörden kan variera beroende på klimat och geografiskt läge.

Samling: När du samlar kantareller är det viktigt att vara försiktig och kunna identifiera dem korrekt, eftersom det finns några giftiga svampar som kan förväxlas med kantareller. Om du inte är säker på din förmåga att identifiera svampar, är det bäst att be om hjälp från någon som är erfaren inom området.

Matlagning: Kantareller kan användas i en mängd olika maträtter, inklusive stekta, soppa, pasta, och så vidare. De är en favorit bland många kockar och matälskare.

Torkning och konservering: Om du har ett överskott av kantareller kan de torkas eller konserveras för att användas senare under året. Torkade kantareller används ofta för att ge smak åt såser och rätter under vintermånaderna.

Kom ihåg att vara ansvarsfull och hålla dig till lokala lagar och regler när det gäller svampskörd. Det är också viktigt att vara säker på att du samlar ätliga svampar och kan identifiera dem korrekt för att undvika eventuell förgiftning. Lycka till med din svampskörd och njut av de läckra måltider du kan laga med färska kantareller!


Lite fåglar blev med på bilderna också, de som är mest aktiva är nötväckorna som helst skall ha allt själva.
De sitter och väntar på en, antar de känner igen mig vid det här laget.
Bofinken tycker jag är en vacker fågel och lite cool också, så försiktig hela tiden och helt tvärtom vad nötväckan är.
Talgen jag gjorde, är en favorit föda för några av dessa fåglar, talgoxen och den större hackspetten är några av dom som diggar min egengjorda talg.🤟

Här är en kort sammanfattning av varje fågel

Talltita, även känd som ”Great Tit” på engelska, är en medelstor fågel som tillhör mesfamiljen. Den har en karakteristisk svart huvudkrona, vit kropp med gula och gröna nyanser på vingarna och stjärten.

Blåmes: En färgglad fågel med blå ovansida, gul undersida och en tofs på huvudet. Den är aktiv och äter frön och insekter.

Tofsmes: Kännetecknas av sin tofs på huvudet och sin gråblå fjäderdräkt. De är skickliga klättrare och äter främst små insekter och frön.

Svartmes: Har en kontrasterande svartvit fjäderdräkt och är känd för sitt beteende med att hänga upp och ner. De äter främst insekter och larver.

Bofink: En finkfågel med en färgstark fjäderdräkt, inklusive en rödbrun bröst. De äter frön och kan vara vanliga besökare vid fågelbord.

Större hackspett: En stor hackspett med en karakteristisk svartvit fjäderdräkt och röd nackfläck hos hanarna. De är kända för sitt hackande ljud när de letar efter insekter.


Lyckades plocka ca 8-9 liter svamp, var inte många steg jag tog i skogen för den fångsten, har nog aldrig fått så mycket svamp på en så liten yta som jag gick idag.

Lite länkar nedan

Skillberg nummer 19
Klicka här för att komma dit


Skillberg nummer 17
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit


Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit