Hubbo & Örngömslet

Hubbo & ÖrngömsletEn tidig start ifrån Hubbo till Örngömslet

Larmet på klockan slet mig plötsligt från drömmarna klockan 03:30, och trots den tidiga timmen kände jag en förväntansfull pirrning i magen. Efter att ha slitit mig ur sängen på rekordtid möttes jag av en mörk värld utanför fönstret; Hubbo socken var täckt av en djup nattlig tystnad.

Förberedelser inför äventyret

Efter en snabb grötfrukost och en stärkande kopp kaffe, min pålitliga start på dagen, värmde i min mage medan jag stirrade ut i mörkret och funderade över dagens äventyr. Tiden gick och snart var det dags att bege mig ut i vildmarken med Ulf, en fotokamrat, till detta spännande äventyr.

På väg mot gömslet

Väskan packad med kamerautrustning och förväntningar i luften, styrde vi våra steg mot Krokmossens örngömsle.

Resan genom det tysta landskapet

Resan dit bjöd på slingrande småvägar genom det tysta landskapet, där bilen ibland kämpade mot snön, och trots att jag maxade hastigheten till 15 kilometer i timmen, kändes det obehagligt när vi kom på isvägarna i skogen.

Ankomst till gömslet

Hubbo&Örngömslet
Örngömslet

Kylan bet tag i kinderna, men tanken på vad som väntade oss värmande våra hjärtan.
När vi väl var framme vid gömslet, packade vi ur bilen med all utrustning. Återstod bara promenaden till gömslet, och denna gång slapp vi pulsa genom djup snö då skaren bar vår lätta vikt utan problem.

Upplevelser i stugan

Inne i stugan var det en lättnad att koppla av, njuta av morgonkaffet och vänta på att ljuset skulle bryta fram utanför.
Tyvärr kom aldrig någon havsörn ned till åteln denna dag, men desto fler kungsörnar var på plats.
Mellan klockan två och fyra avlöste de varandra i ett imponerande skådespel, och troligen var det fem olika kungsörnar som gästade oss.

Möten med fåglarna

Dessutom höll en varfågel oss sällskap hela dagen och var så aktiv att den skulle kunna ha varit dubbel så stor.
En havsörn satt på en pinne tillsammans med en kungsörn, och jag tror att jag såg en havsörn som flög över området.
Annars satt de några hundra meter bort vid skogens början och väntade på den åtel vi lagt ut som nu alla kungsörnarna och varfågeln ivrigt roffade i sig.
Det var tydligt att hierarkin mellan örnarna är väl etablerad, och det var en upplevelse att få bevittna deras naturliga beteende. 😊

Återvändande till Hubbo socken

Det var skönt att komma hem till Hubbo socken igen, den där duschen var efterlängtad, och bara att få luta sig tillbaka i soffan var den njutning.
Lite länkar nedan

Birdsafari Sweden
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit


Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit
Länk till tidigare besök vid Örngömslet
Klicka här för att komma dit