Duvhökgömslet

Rovfågelmatarna




Första gången jag sitter i ett gömsle

Klockan var ställd på 04:15 🙈 😳 men jag kom upp och fixade frukost, allt jag skulle ha med mig hade jag ordnat på kvällen före.
Fixade lite mackor med stekt ägg på plus kaviar, och massa med godis och tror jag åt hälften.
Jag var så jäkla trött ett tag när jag satt där och kollade de få små fåglarna som kom till matningen.


En spännande dag med fågelfotografen Ulf J, att lära sig från en erfaren fotograf som Ulf var mycket givande för mig idag.
Att förbereda med höns för rovfågelmatningen är en viktig del av fågelfotografering, eftersom det kan hjälpa till att locka in rovfåglar närmare kameran och ge dig möjlighet att få fantastiska bilder.

Rutinerna inne i gömslet är också avgörande för att få bra bilder. Att vara tyst, tålamodig och vänta på rätt ögonblick är viktigt. Ofta kräver fågelfotografering långa timmar i gömslet, men det kan vara mycket givande när du fångar sällsynta eller vackra fåglar på bild.


Efter en halvtimme dök duvhöken upp, men drog nästan lika fort som den kom och gjorde så två gånger till.
Fjärde gången slog den sig ner, och efter några minuter hoppade den ner där de utplacerade hönorna låg, mycket fjädrar som flög i luften när den plockade en av hönorna och den lämnade en höna orörd.
Sedan kom även nötskrikan, som plockade på sig alla ekollonen jag hade lagt ut, plus nötter och frön.
Kom även ytterligare en nötskrika som rensade på det lilla som fanns kvar.
Resten av fåglarna jag fotade var bergfink, talgoxe, nötväcka och två större hackspettar.

Här är kort information om de fåglar som blev med på bild idag

Bergfink (Fringilla montifringilla): Bergfinken är en färgstark fågel som häckar i norra Eurasien och övervintrar i Europa och Asien. Hanarna har intensivt rödbrun fjäderdräkt under häckningstiden.

Talgoxe (Parus major): Talgoxen är en vanlig och färgglad fågel i Europa, känd för sin blåsvarta hätta och gul undersida. Den besöker ofta trädgårdar och fågelmatningar.

Nötväcka (Sitta europaea): Nötväckan är en liten fågel med en vana att klättra längs trädstammar på jakt efter insekter. Den har en blå ovansida och vit undersida.

Större hackspett (Dendrocopos major): Den större hackspetten är vanlig i Europa och har en svartvit fjäderdräkt med en röd nackfläck hos hanarna. Den hackar på träd för att hitta insekter.

Nötskrika (Nucifraga caryocatactes): Nötskrika är en kråkfågel som är skicklig på att öppna nötter med sin kraftiga näbb. Den har en karakteristisk svartvit fjäderdräkt och är vanlig i skogar i norra Eurasien.

Duvhök (Accipiter gentilis): Duvhök är en rovfågel som är specialiserad på att jaga duvor och mindre fåglar. Den har en mörk ovansida och vit undersida och är känd för sin snabba flykt och smygande jaktbeteende.

Lite länkar nedan

Birdsafari Sweden
Klicka här för att komma dit


Skillberg nummer 20
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit


Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit