Slagårda

Slagårda och Hubbo




Hitta ugglan vid Slagårda

Idag lockades jag av Slagårda förtrollande skönhet, hoppfull om att fånga en vacker fågel i trädkronorna.
Utmaningen visade sig snart när den kvicka stjärtmesen envisades med att leka kurragömma bakom grenarna, skapande en fotografisk kamp.
Mitt uppdrag förändrades abrupt när himlen öppnade sig för ett majestätiskt par tranor, deras eleganta flykt förvånade och fängslade mig.

Därefter fladdrade en imponerande rovfågel in i bilden, en art som mitt sinne inte omedelbart kunde fastställa.
Måhända en ormvråk, men jag lämnade utrymme för fantasin att roa sig med spekulationer. Det blev en oväntad överraskning mitt i naturens teater.

Godnatt, Slagårda, med dina hemligheter och överraskningar.
Mina fotostunder blev en resa genom skog och himmel, där varje ögonblick fängslade och varje skiftande scen var som ett kapitel i en naturskön saga.


Lördagen erbjöd varken fotografering eller långa promenader; istället styrde vi kosan mot stan och hamnade mitt i en seriekrock under snöovädret. Vägarna var hala som tvåltvätt, och betydelsen av att hålla avstånd och anpassa hastigheten var mer påtaglig än någonsin. Först kolliderade två bilar i rondellen på väg 56 utanför Hökåsen, väldigt nära Hubbo. Därefter följde tre bilar som desperat bromsade när de närmade sig, samtidigt som en långtradare obönhörligen bidrog till seriekrocken. Det var bara att backa tillbaka och svänga in mot Hökåsens tidigare avfart och åka hem igen. På radion poppade det upp att bilar hade krockat här och där inom loppet av några minuter.

Den oväntade händelsen gjorde oss ännu mer medvetna om de utmanande vägarna. Tyvärr hade flera fordon inte lyckats undvika olyckan. Efter att ha backat och svängt hemåt möttes vi av nyheten om flera bilkrockar som rapporterades på radion. Det blev en påminnelse om vikten av att vara försiktig och anpassa sig till rådande väderförhållanden. En kort stund av distraktion kan ha allvarliga konsekvenser på vägarna, vilket denna händelse tydligt illustrerade.

Att höra om andra olyckor som inträffat samtidigt gav en ytterligare dimension av oro. Samtidigt som vi själva hade undkommit incidenten blev vi medvetna om hur snabbt och oväntat en farlig situation kan uppstå. Det blev en stark påminnelse om att vara ständigt uppmärksam och att agera defensivt när vädret förändras. Våra tankar gick till dem som drabbats av olyckorna, och det blev en påminnelse om att trafiksäkerhet är en gemensam ansvarighet som kräver konstant uppmärksamhet och respekt för de rådande förhållandena.

Start ifrån Hubbo igen

Efter att ha tagit det lugnt en stund gjorde vi en andra försök att ta oss in till staden. Den här gången kändes vägarna inte lika hala. Som belöning för vårt mod blev det en bentolåda från Sushi Yama. Dessutom följde en impulsiv investering i en kikare med tanke på den kommande fågelfotograferingen.
Hubbo, Kova Kikare,

Lugnet har lagt sig över Hubbo

Helgen har för övrigt varit ganska bra, särskilt jämfört med tidigare, även om tröttheten verkar hålla i sig. Veckans härliga väder gav en energiboost, men idag är det en sådan dag då man mest önskar att kunna avfärda och be dagen fara åt ett annat håll. Trots den positiva helgen ligger tröttheten fortfarande som en skugga över tillvaron.

Lite historia om Hubbo

Hubbo socken i Västmanland har en fascinerande historisk och geografisk bakgrund. Ursprungligen ingick socknen i Siende härad och hade sina rötter från medeltiden. Vid kommunreformen 1862 omplacerades det kyrkliga ansvaret från socknen till Hubbo församling, medan de civila frågorna överfördes till Hubbo landskommun. Landskommunen slogs samman med Tillberga landskommun 1952 och blev senare, 1967, en del av Västerås stad. År 1971 omvandlades staden till Västerås kommun.

Fram till 2006 hade Hubbo socken en egen församling, men den slogs samman med Tillberga församling. År 2016 etablerades distriktet Hubbo, vilket motsvarade omfattningen av församlingen från 1999/2000.

Hubbo socken sträcker sig över en yta av 24,95 kvadratkilometer, varav 24,90 utgörs av land. Enligt uppgifter från år 2000 hade socknen då 4 991 invånare. Inom socknen finns tätorterna Tillberga och Hökåsen, samt den vackra sockenkyrkan Hubbo kyrka.

Geografiskt sett ligger Hubbo socken nordost om Västerås och omfattar området kring Badelundaåsen. Socknen präglas av skogsbygd väster om åsen och slättbygd öster om den. Riksväg 56 mellan Västerås och Sala passerar genom socknens västra del. Under historiska perioder tillhörde de indelta soldaterna Västmanlands regemente, närmare bestämt Livkompaniet och Livregementets grenadjärkår.





En tidigare tur vid Asköviken
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit