Hubbo

Hubbo
Fika på Global LivingTog mig ner på stan idag, parkerade vid vallbybron som vanligt, allt för att få extra steg.
Enrico satt där på Fika på Global Living redan så det blev en gofika idag på en torsdag. 🙂
Att stanna under en bro för att undvika regnet var ett klokt beslut för att undvika att bli alldeles för blöt under promenaden tillbaka.

Stanna under bron gav mig också en chans att vänta ut det värsta av regnet innan jag fortsatte promenaden tillbaka till bilen, blev även lite sicksack under alla träden som tog bort lite av regnet.

Nästa gång jag går ut på en promenad, skall jag se till att ha med mig en regnjacka eller paraply för att vara ännu bättre förberedd för oväder, bara om det är ostadigt väder som idag.
Jag har haft en härlig och produktiv dag!
Köpte en bärplockare och gav mig ut till Vinnasjömossen för att plocka blåbär, och fick njuta av naturen samtidigt jag fick lite steg extra att vandra längs stigarna och samtidigt samla in färska bär är en perfekt kombination.

Att få ihop 8 dl blåbär är en fin början, och jag kommer att upprepa detta flera gånger innan bären försvinner helt.
Blåbär är inte bara läckra, utan de är också rika på näringsämnen och antioxidanter, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott till kosten.

Hittat nyttigheter som jag dragit ihop på ett dokument, och delar med mig av det här nedan

Algtabletter.
Tas i tillgodose behovet av jod. Nästan alla cancerpatienter har visat sig ha brist på jod! Men även övriga ingredienser i dessa ”havsprodukter” är mycket positiva för hälsan generellt.

Aprikoskärnor.
Innehåller Amygdalin (se under rubriken ”cancer” om Laetrile)

Aronia
En doldis bland bären, men ett hälsopiller. Odlas ofta som häckväxt på offentliga platser. Innehåller vitaminer, mineralämnen och antioxidanter.
Innehåller mycket vitamin K och C-vitamin och karotenoider som kan bilda A-vitamin.
Tips! Bären äts inte råa utan torkade eller som saft eller sylt.
Kraftig antioxidant. Anticancereffekt, som blir extra kraftfull genom synergieffekter tillsammans med gurkmeja

Bikarbonat
I dryck tag ½ tesked i 2 dl vatten. – (OBS! ej i samband med mat eftersom pH ska hållas lågt då.) · Vid munsköljning ta 1 kryddmått bikarbonat och 1 matsked vatten och skölj 1-2 minuter

Blåbär
Blåbär är efter jordgubbar det bär vi äter mest (16 procent av bärkonsumtionen). Svenska blåbär är nyttigare och skiljs från amerikanska blåbär med ljust fruktkött.
Innehåller vitaminer, mineralämnen, antioxidanter, karotenoider som kan bilda A-vitamin, vitamin K, och nyttiga antioxidanter.

Chaga / sprängticka
( Denna har jag kört några år nu, uppehåll under behandlingen bara, har en 1 leters kaffe press jag köpte på loppis, tar en kaffesked till en liter vatten. Låter sedan kallna och dricker eller har det till gröten istället för vatten när jag blandar. Har även en 1 1/2 liters pet flaska som jag fyller ifrån. )

Kungen av medicinska svampar
Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom betaglukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.
· Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)
· Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner
· Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)
· Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning
· Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)
· Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)
· Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)
· Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

Chiafrön
Chiafrön är rika på Omega 3, fiber, protein, kalcium och andra viktiga vitaminer.

C-vitamin.
C-vitamin är bra för immunförsvaret, motverkar förkylning och infektioner samt fungerar antiinflammatorisk. C-vitamin är bra för bindvävens ämnesomsättning och ingår även i kollagen i bindväven som behövs för hud, tänder, skelett och blodkärl.

D-vitamin.
D-vitaminet är egentligen ett hormon, och synnerligen viktigt för hälsan i många olika avseenden. Är inblandat i hundratals olika processer i kroppen. Tidigare rekommendationer från sjukvården på max 400 IE pr dag visade sig härstamma från Vietnamkriget på 1960-talet, då man inom den amerikanska armén rekommenderade denna mängd till sina stridande soldater. Senare forskning tycks visa att denna blygsamma mängd knappt ger någon som helst effekt. Man behöver komma upp i minst 3000 IE, helst mer, för att få effekt. Risken för överdosering är våldsamt överdriven. Dr John Cannel uttryckte det så här: ”Att oroa sig för faror med D-vitamin i Sverige är som att törsta ihjäl i öknen, medan man oroar sig för att drunkna.”

Gurkmejapulver
(går att köpa på nätet för ca 160 kr/kg). Verkar vara ett fantastiskt universalmedel för hälsa. Sedan några tusen år känt bl.a. för sina antiinflammatoriska och anticanceregenskaper. Det kommer ny forskning var och varannan vecka som visar gurkmejans fantastiska hälsoegenskaper. Nyligen har man upptäckt att gurkmeja också kan ha lika positiva effekter på hjärta och kärl som en måttlig dos fysisk träning. Gurkmeja måste blandas med svartpeppar för att kunna tas upp av kroppen

Hallon
Åtta procent av konsumtionen av färska och frysta bär i Sverige. Innehåller vitaminer, mineralämnen och antioxidanter.
Mycket C-vitamin, järn och folsyra.

Havtorn
Högt innehåll av vitaminer som C-vitamin och E-vitamin, mineralämnen och antioxidanter, vitamin K och karotenoider som kan bilda A-vitamin, inne-håller också nyttiga fettsyror.

Ingefärarot.
Har rejäla anticanceregenskaper och verkar delvis fungera som gurkmeja.

Krusbär
Står för cirka två procent av konsumtionen. Innehåller vitaminer, mineralämnen och anti-oxidanter. Innehåller C-vitamin och mineralämnen.

Kryddor
Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano, basilika och mynta.
Varför: De är rika på terpener, ett slags eteriska oljor, som minskar cancercellernas spridning. Karnosol, som finns i rosmarin, är även ett effektivt antioxiderande och antiinflammatoriskt ämne.

Lingon
Tre procent av bärkonsumtionen (men då räknas inte lingonsylt in). Innehåller vitamin A, vitamin C och magnesium.
Rik på vitamin E och kraftiga antioxidanter.

Magnesium.
Viktigt mineral, som det ofta är brist på hos cancerpatienter. Ny fransk studie visade också att tillräckligt hög magnesiumhalt hos män minskade risken för cancer drastiskt. Se till att använda en form av magnesium som är biologiskt tillgängligt.
Välj sådana som innehåller magnesiumlaktat, magnesiummalat eller Magnesiumcitrat.Tyvärr känner inte alla läkare till detta, utan skriver ut den tablett som ser ut att innehålla mest magnesium i förhållande till priset.

Mörk choklad
Mörk choklad, minst 70 procent kakao.
Varför: Den innehåller ämnen som bromsar tillväxten hos cancerceller och hämmar tillväxten av elakartade tumörer.
Superinnehåll: Antioxidanter, proantocyanidiner och mängder av polyfenoler. Bara en liten ruta choklad innehåller dubbelt så mycket polyfenoler som ett glas rödvin. Och nästan lika mycket som en kopp grönt te.

Nyponpulver.
Nypon – superbär som lindrar ledvärk
Det sägs att ett enda nypon ger oss hela dagsbehovet av C-vitamin. Nypon innehåller många nyttigheter och en av dom är GOPO, galactolipid. GOPO har antiinflammatorisk verkan och minskar ledvärk som till exempel artros.

Omega 3 – fiskolja.
Viktig fettsyra, som motverkar inflammation och är synnerligen nyttig för hjärta och kärl. Vår normala kost i dag innehåller generellt alldeles för mycket av Omega 6, som i stället är inflammationsdrivande. Se Chiafrön

Pumpakärnor.
Rika på zink och magnesium, båda mineraler som är viktiga för att bekämpa cancer.

Rödvin
Innehåller många polyfenoler, bland annat resveratrol som sägs skydda friska celler från åldrande.
Superinnehåll: Polyfenolerna bildas i druvans skal och kärnor. Ämnet utsöndras sedan vid jäsning, vilket gör att halten är mycket högre i vin än i druvjuice.

Selen.
Detta mineral har visat sig ha närmast cytostatika-liknande effekt på cancerceller – och brist på selen ökar rejält risken för cancer.
Paranötter innehåller mycket selen

Vinbär
Fyra procent av totalkonsumtionen men ändå mest odlade efter jordgubbar och hallon.
Svarta vinbär är vanligaste bäret bland yrkesodlare, och 20 procent av hushållen har vinbär i trädgården.
Innehåller vitaminer, mineral-ämnen och antioxidanter. Väldigt C-vitaminrika och rika på fibrer och vitamin K.

Zink.
Erfarenheten har visat, att effekten av Amygdalin (Laetrile) – som finns i aprikoskärnor inte blir den önskade, om det är brist på zink i kroppen.


En länk till naturkartan klicka här för att komma dit


En länk till AllTrails klicka här för att komma dit

Lite länkar nedan

En tidigare tur vid Asköviken
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit


Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit