Ekliden

Eklidens fågelmatning


Ingen gömsle, men jäkligt varm om kroppen vid Ekliden

Tog mig ut för att få den dagliga dosen av natur, drog till Ekliden och var fullt påpälsad idag, dock valde jag fel kängor.
Idag var jag inte ensam, och det märktes att det inte var så mycket fåglar nära mig som gången innan.
Men tog ändå bilder av de flesta av dem, missade kanske en småfågel, och absolut missade jag sparvhöken igen, det går så fort när den kommer förbi.


Fick tips av fotografen Kenneth, att det fanns strömstare vid svartån, men inte hittade jag någon där, får åka dit en annan dag.

En kort beskrivning av var och en av fåglarna idag

Domherre (Pyrrhula pyrrhula): En liten till medelstor finkfågel med karakteristiskt rödbrunt bröst och svart ansiktsmask hos hanarna. Honorna är mer dämpade i färgerna.

Grönfink (Chloris chloris): En finkfågel med en distinkt grön färg, särskilt hos hanarna. Honorna är vanligtvis mer bruna. De är vanliga i trädgårdar och parker.

Nötväcka (Nucifraga caryocatactes): En större fågel som är en del av kråkfågelgruppen. Den har en svartvit fjäderdräkt och är känd för att dölja frön och nötter i barken för senare användning.

Steglits (Carduelis carduelis): En färgglad finkfågel med röd ansiktsmask och karakteristiska gula vingfläckar. De är kända för sitt vackra sång och sitt intresse för tistelfrön.

Talgoxe (Parus major): En liten tätting med en kontrastrik fjäderdräkt, oftast blå och gul med svart huvudmask. Den är vanligt förekommande i trädgårdar och är känd för sin livliga personlighet.

Koltrast (Turdus merula): En medelstor svart fågel med en karakteristisk orange näbb och en kontrastrik gul ögonring. Hanarna sjunger vackra melodier och de är vanliga i städer och trädgårdar.

Blåmes (Cyanistes caeruleus): En liten tätting med blå ovansida och gulbrun undersida. Den har en karakteristisk svart linje över ögonen. Blåmesen är vanlig i skogar och trädgårdar.

Bofink (Fringilla coelebs): En finkfågel med en karakteristisk rosafärgad bröst och gråblå ovansida hos hanarna. Honorna är mer dämpade i färgerna. De är vanliga i skogar och parker.

Entita (Parus caeruleus): Även känd som blåmes, är en liten tätting med blå ovansida och gulbrun undersida. Den är vanlig i Europa och Asien.

Stenknäck (Nucifraga caryocatactes): En medelstor kråkfågel med en svartvit fjäderdräkt. Den är känd för att använda stenar för att krossa nötter och frön och är vanlig i bergiga områden.
Lite länkar nedan

Birdsafari Sweden
Klicka här för att komma dit


Fotoklubben Aros
Klicka här för att komma dit


Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit


Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit