Asköviken

Asköviken


Fika på ÖhrmanBörjade dagen med gubbfika vid Öhrmans café vid Östermälarstrand, fem stycken tappra idag av sju möjliga är bra.
Detta är en uppskattat morgon ritual kan verkligen bidra till att sätta en positiv ton för dagen.
Så härligt att dela en stund tillsammans över en kopp kaffe eller annan dryck är ett plus på dagens start, att få prata och kanske planera dagen framåt.
Det är viktigt att ta sig tid för sådana ögonblick av avkoppling och social interaktion för att stärka vänskapsband och ge en positiv start på dagen.

Liten bensträckare efter fikatTänkte att jag åker till Johannisbergs våtmarkspark som är en park och naturreservat beläget i Västerås.
En länk till denna plats, klicka här för att se lite mer info

Men idag stod en grävskopa och dånade och dammade på parkeringen när jag kom, plus att det var folk runtom dammarna som höll på med jobb saker.
Kom en kvinna med kamera och större objektiv, frågade henne om det var några fåglar där vid dammarna, hon var rätt irriterad över allt oväsen och sa att dom skrämt bort alla fåglar redan med allt folk och maskiner. 🙈

Johannisbergs våtmarkspark är en relativt nyetablerad park som invigdes år 2021.
Den är cirka 14,5 hektar stor, och inkluderar både våtmarker och omgivande landområden.
Parken har anlagda gångvägar som ger besökare möjlighet att utforska området och observera fågellivet på nära håll.

Här kan man bland annat se vadare, änder, sjöfåglar och rovfåglar.
Många fågelarter använder området som rastplats under sina flyttningar, vilket gör att man kan se både lokala fåglar och mer ovanliga arter beroende på årstiden.

Utöver fågellivet finns det också andra typer av natur att upptäcka i Johannisbergs våtmarkspark. Här finns olika typer av växtlighet, inklusive våtmarksväxter och gräsmarker. Parken är också viktig för att bevara den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster som våtmarker erbjuder.

Johannisbergs våtmarkspark är öppen för allmänheten och är en populär destination för både fågelskådare, naturälskare och friluftsentusiaster.
Det är en plats där man kan njuta av naturen, promenera längs stigarna och ta del av den rika fågelfaunan och det vackra landskapet som parken erbjuder.

AskövikenDrog till Asköviken istället, bara för att få lite steg idag.
Fågellivet var väl inte så aktivt där heller, men betydligt lugnare alla fall.
En länk till denna plats, klicka här för att se lite mer info

Asköviken-Tidö naturreservat är ett skyddat område beläget i närheten av Västerås.
Naturreservatet sträcker sig längs kusten av Mälaren och omfattar både land- och vattenområden.

I Asköviken-Tidö naturreservat finns en variation av naturtyper, inklusive skogar, ängar, betesmarker och strandängar.
Här finns också flera fågelrika områden och värdefulla våtmarker.
Reservatet är hem för ett rikt fågelliv och är särskilt viktigt för många flyttfåglar under deras resor.

Besökare till Asköviken-Tidö naturreservat kan njuta av vandring längs naturstigar, fågelskådning, picknick vid stranden och uppleva den vackra omgivningen.


Fåglarna jag fotade var en Sädesärla och Buskskvätta.
Och stegen blev 3,5 kilometer, vilket är rätt hyfsat. 🕺🏻

Multipelt myelom behandlingen

Är inne på min sista tre veckors kur med cytostatikan och kortison, skall bli så jäkla skönt att få vila ute efter 6 månaders mediciner.

Multipelt myelom, eller bara myelom, är en typ av cancer som påverkar plasmaceller, vilka är en specifik typ av vita blodkroppar som ansvarar för att producera antikroppar.
Vid multipelt myelom blir dessa plasmaceller onormala och börjar snabbt föröka sig, vilket tränger ut friska blodceller i benmärgen.

Symptomen för multipelt myelom kan variera men kan inkludera bensmärta, trötthet, återkommande infektioner, anemi, njurproblem och försvagade ben som är mer benägna att brytas.
Sjukdomen kan även leda till höga nivåer av kalcium i blodet, vilket kan orsaka ytterligare symptom som överdriven törst, som tur är inte så mycket ölsug.

Diagnos av multipelt myelom innefattar olika tester, inklusive blodprover, benmärgsbiopsi, bildundersökningar och genetisk testning.

Även om det inte finns någon botande behandling för multipelt myelom, kan många patienter uppnå en kontrollerad sjukdom och leva länge med lämplig behandling och uppföljning av sjukvårdsteamet.
Tidig diagnos och behandling är viktiga för att förbättra prognosen och livskvaliteten för personer som lever med multipelt myelom.