En kvällstur med bilen ifrån Hubbo till ett fågelreservatet
Fågelreservat
En härlig utflykt nu på kvällen, till Svartån som är ett fågelområde utanför Skultuna!
Att gå på promenader och njuta av naturen är alltid trevligt, speciellt när man har möjlighet att se djurliv som bävrar.
Tanken var att gå så lite som möjligt, och tog man några steg i bland träd och ris blev man ganska omgående överfallen av flera dussin myggor samtidigt.
Och blir lite stressig när man blir attackerad av myggen ifrån alla håll, jag fick mitt foto på bävern och det räckte för att jag skulle sätta mig i bilen och åka ifrån denna plats.
Svartån, som passerar genom området, är en viktig vattendrag i regionen och kan vara en attraktiv livsmiljö för bävrar.
Bävrar är mest aktiva vid skymning och gryning, så det kan vara bra att vara tålmodig, dag hade jag tur, hörde någon som satt och gnagde för fullt bara någon meter ifrån mig.
Jag kommer fortsätt att njuta av mina besök till området och även ha ögonen öppna för att få se bävrar och andra intressanta djur som kan vara närvarande i området flera gånger.
Bävern och alla fåglar
Bävrar är stora, semi-akvatiska gnagare som är kända för sina förmågor att bygga dammar och skapa livsmiljöer i vattendrag och sjöar.
Här är några intressanta fakta om bävrar:
Byggnadsmästare: Bävrar är kända för sina imponerande byggförmågor. De bygger dammar genom att fälla träd och använda grenar, kvistar och lera för att skapa strukturer som stänger av vattendrag och bildar dammar.
Hemmakära: Bävrar lever i familjegrupper kallade kolonier. En typisk bäverkoloni består av ett monogamt par, deras ungar och ibland äldre avkomma som stannar och hjälper till med byggandet och underhållet av dammen.
Vattenmiljö: Bävrar är anpassade för ett liv i vatten. De har simhud mellan tårna som gör dem utmärkta simmare och de har även förmågan att dyka och hålla andan i upp till 15 minuter.
Nattaktiva: Bävrar är främst aktiva under natten, vilket gör dem svårare att se. De är mest aktiva vid skymning och gryning, vilket kan vara den bästa tiden att få en glimt av dem.
Vegetarianer: Bävrar är växtätare och deras kost består främst av trä, bark och vattenväxter. De fäller träd med sina kraftfulla tänder och använder dem som mat och byggmaterial.
Landskapsarkitekter: Bävrar spelar en viktig roll i ekosystemet genom att påverka vattendrag och skapa våtmarker. Deras dammar ökar den biologiska mångfalden genom att skapa nya livsmiljöer för olika växt- och djurarter.
Tranor
Tranor är stora och majestätiska fåglar som är kända för sina eleganta danser och karakteristiska trumpetsångar.
Här är några intressanta fakta om tranor:
Arter: Det finns flera olika arter av tranor runt om i världen. Den mest kända är gråhägertranan (Grus grus), som är vanlig i Europa och Asien. Andra välkända arter inkluderar tranorna i Nordamerika, som inkluderar sandtrana (Grus canadensis) och grustrana (Grus americana).
Storlek: Tranor är bland de största flygande fåglarna. De kan ha en längd på upp till 100-150 centimeter och ett vingspann på upp till 180-240 centimeter, beroende på art.
Dans och parning: Tranor är kända för sina spektakulära danser. Under parningsritualen utför de komplexa och synkroniserade rörelser, inklusive hopp, vingsparkar och bugningar. Dessa danser används för att stärka parbindningen och visa upp för potentiella partners.
Trumpetsång: Tranor är också kända för sina karakteristiska trumpetliknande sångar, som kan höras på långt håll. Dessa sånger används för att markera revir och kommunicera med andra tranor.
Flyttning: Många tranarter är flyttfåglar och genomför årliga långväga flyttningar mellan sina häckningsområden och övervintringsområden. Dessa flyttningar kan sträcka sig över tusentals kilometer och är imponerande exempel på fåglarnas navigationsförmåga.
Häckningsplatser: Tranor häckar vanligtvis i våtmarker, fuktiga ängar och våtängar. De bygger sina bon av gräs och vass och lägger vanligtvis två ägg.
Sädesärlan
Då var det dags för lite AI i Photoshops beta version igen, denna fågel satt på ett biltak och jag ville prova lite AI och skrev att den skulle ändra till vatten med lite blänk i och detta blev resultuatet.
Föregående besök vid denna plats, klicka här för att se lite bilder
I morgon är det dags för sjukhus besök igen, med spruta och kortisonet tar jag hemma men nu med facit i hand kommer det bli två nätter där jag inte kan sova igen.
Lite länkar nedan
#Birdsafarisweden
Klicka här för att komma dit
Skillberg nummer 20
Klicka här för att komma dit
Länk till Guide – Natursidan
Klicka här för att komma dit
Länk till Upplev-naturen
Klicka här för att komma dit